Rockabilly

Periode

1956-1965. De Rockabilly is de hekkensluiter van alles 'swing' dansen.

Voorbeelden


Oorsprong

De term "Rockabilly" is een samentrekking van de muziekstijlen Rock 'n Roll en Hillbilly (country muziek) en werd voor het eerst in de media gebruikt in een Billboard-bespreking van de Ruckus Tyler-plaat "Rock Town Rock" in 1956.

De muziek kent zwarte ritmiek met blanke melodieën. In de jaren 50 werd de term echter niet intens gebruikt. Het viel toen allemaal onder de noemer Rock 'n Roll. Ondertussen wordt het onderscheid wél gemaakt en doelt Rock 'n Roll op de meer commerciële en meer als rhythm and blues klinkende muziek, waar Rockabilly duidelijk een grotere country en western invloed heeft en zich meer in de obscuriteit verstopt. Belangrijkste kenmerken van de Rockabilly zijn het fingerpicking gitaarspel en de "dubbeleslap" op de contrabas. De songstructuur baseert zich voornamelijk op het standaard 12 maten-bluesschema. Oorspronkelijk bevatte deze muziek geen drums en gaf de contrabas het ritme aan. Maar tegen 1956 waren drums al algemeen aanvaard.

Basisvorm

Rockabilly kent als basis 'normale' stappen op de beat van de muziek. Dat wil zeggen dat men niet zo diep door de knieen gaat als gebruikelijke swingdansen, waardoor dansers rechterop dansen. Ook laat men een eventuele backstep achterwege. Er wordt voornamelijk geleid door middel van armen. Leiders laten volgers vaak en veel draaien.

Artiesten

De meeste Rockabilly artiesten waren blanken die probeerden zwarte muziek te integreren in hun liedjes. Eind jaren 50 verloor Rockabilly snel aan populariteit omdat ze door de commerciëlere Rock 'n Roll overvleugeld werd en in de jaren 60, met de opkomst van de beat- en popmuziek, werd Rockabilly als 'hopeloos ouderwets' gezien door het platenkopende publiek.

Schatting in Nederland is dat er ongeveer 75 bands zijn die deze muziek nog beoefenen, waaronder een aantal die serieus meedoen in de scene, zoals El Rio Trio, Batmobile, Tjendol Sunrise, The Taildraggers, Slapback Johnny, Wild Stallion, Stray Cats, The Wieners, The Vibro Kings, The Barnstompers en Big Shampoo and the Hairstylers. Ook in België kent deze stijl nog veel aanhangers en worden er regelmatig optredens en festivals georganiseerd (als bekendste Rockin Around Turnhout, georganiseerd tijdens Pasen).