Rock ‘n Roll

Periode

1950-1960

VoorbeeldenOorsprong

Het Amerika van begin jaren '50 was qua muziekmarkten extreem gescheiden in een blanke en zwarte markt. De blanke jongeren gingen steeds meer naar de zwarte radiozenders luisteren. Hierdoor ontstond een vermenging van rhythm and blues met country en western, de Rock 'n Roll. Het kenmerkende van de Rock ‘n Roll muziek is het strakke doorlopende ritme met de heldere overslag. De muziek kent een aanverwante stijl: de Rockabilly.

Omdat de Rock 'n Roll muziek vlak na de Boogie Woogie kwam, werd de dans Boogie Woogie vaak Rock 'n Roll genoemd. Dit is erg verwarrend omdat er nu verschillende namen in de lucht zijn voor een ongeveer gelijke dans.

Basisvorm

In principe is de Rock 'n Roll vergelijkbaar met Boogie Woogie, maar in plaats van tripplesteps worden vaak (niet altijd) enkele stappen gezet. Er wordt niet meer zozeer in de vloer gedanst, maar eerder omhoog gesprongen.

Rock 'n Roll kent ook een acrobatische variant, die hieronder beschreven staat.

Acrobatisch Rock 'n Roll is een danssport waarbij de dansparen hoogstaande acrobatische toeren uithalen. Niet het 'swingen' staat voorop maar sportiviteit en explosiviteit.
Acrobatisch Rock 'n Roll begint met de (gesprongen) basispas, die zich kenmerkt aan een aantal (hoge) 'kicks' en gaat vervolgens al snel over naar een spreidsprong en een kniesprong.

Artiesten

Bill Haley & His Comets, Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly.