Jive

Periode

1950-1960

VoorbeeldenOorsprong

De Jive stamt uit Noord-Amerika, maar wordt ook wel tot de Latijns-Amerikaanse Dansen gerekend. Dit komt door het swingende karakter en de vele invloeden in de muziek en dans.

Europa en met name Nederland maakt kennis met Jive tegen het einde van de 2e WO.

De Jive is een dansstyle die begin jaren 50 pas echt goed doorbrak. Toen de rock 'n' roll- muziek een beetje weg ebte was de Jive nog steeds erg populair op dansscholen. De Jive zit bij veel dansscholen nog steeds vast in het pakketje 'stijldansen'.

Basisvorm

De Jive is een soort van rock and roll dansen, alleen wat milder en zonder acrobatiek, wat je met rock and roll wel zag. De meeste figuren worden gedanst op basis van 6 tellen, dus anderhalve maat. Sommige worden op 8 tellen gedanst. De Jive (zoals deze heden ten dage wordt gedanst) verschilt van eerdere dansvormen door de rechte houding van de dansers. Zij dansen niet meer in de grond zoals bij Boogie Woogie en Lindy Hop wel het geval is.

Met 'Jive' of 'jump and Jive' kan ook gerefereerd worden naar Rock 'n' Roll - Boogie Woogie. Hierdoor ontstaat soms verwarring over de dans.

Artiesten

De Jive is een opzwepende dans die je op veel verschillende muziekstijlen kunt dansen. Van disco tot swing tot rock and roll.