Authentic jazz

Periode

1917-Heden.

Wij gaan bij de basisvorm uit van "Authentic Jazz", dat zijn de beginjaren van Jazz dans. Jazz ontwikkeld heden ten dagen nog steeds door en wordt verbonden aan modernere dansstijlen.

VoorbeeldenOorsprong

De naam jazz komt van het niet meer bestaande woord 'jass' waarmee de seksuele daad op een platvloerse manier werd aangeduid. Jazz was een symptoom van de glorieuze bevrijding van de knellende banden van de moraal. Het ontstond in de sloppenwijken en werd voornamelijk ontwikkeld voor gebruik in bordelen; het ene bordeel probeerde het andere af te troeven met de beste jazzband.

In principe is jazz 'muziek van het moment'. Er worden op elk moment nieuwe muzikale keuzes gemaakt die tot aan de vorm en alle op dat moment spelende musici reiken waardoor een persoonlijke en intensieve muziekbeleving ontstaat. In klassieke muziek en popmuziek is deze eigenschap nagenoeg afwezig.

De term 'jazz' staat nu voor een veel breder scala aan muziekgenres dan voorheen het geval was. Nog steeds dienen nieuwe stijlen van jazz zich aan, evenals ontelbare soorten van mengvormen met pop, soul, funk en rock en wereldmuziek.

Basisvorm

Authentic Jazz Dance bestaat uit een samenraapsel van dansen uit het begin van de vorige eeuw. Denk aan cakewalk, blues, charleston en tapdance. Deze dansen hebben één ding gemeen: een onverwoestbare liefde voor Swing en Jazz.

Wat Authentic Jazz dance zo bijzonder maakt, is dat dit de enige dans in de swingparaplu is die je vrijwel altijd alleen danst. Dat wil zeggen zonder partner. Wat vrij regelmatig gebeurt, is dat pasjes in een bepaalde volgorde gechoreografeerd worden waardoor je een ‘routine’ krijgt. Die routine kunnen dan tegelijkertijd weer een hele hoop mensen dansen.

Moves die luisteren naar aanstekelijke namen als Picking Apples, Camel Walk, Boogie Backs, Fish Tails of Peckin’.

Artiesten

Zie Charleston, Balboa en Lindy Hop.