Cakewalk

Periode

1870-1910

VoorbeeldenOorsprong

De Cakewalk is een dans die oorspronkelijk door donkere Amerikaanse slaven werd gedanst, op ragtime en blues. De dans ontleent haar naam (cake-walk) aan het feit dat bij het einde van de opvoering van de originele dans een cake werd uitgedeeld aan het danspaar dat de dans het beste had uitgevoerd. Vanaf 1900 werd deze dans ook populair in de Europese danszalen. Dansevenementen werden door slavenhouders georganiseerd en bedoeld als vermaak.

De Afrikaanse slaven brachten hun traditionele, sterk ritmische muziek mee. Deze muziek was gebaseerd op een vijftonige toonladder.

Basisvorm

De dans is van oorsprong een spottende imitatie van de formele Europese dansen en wordt gekenmerkt door de overdreven bewegingen van de dansers. De formele Europese dansen werden gecombineerd met traditionele Afrikaanse danspassen. Een basisvorm van Cakewalk is dat dansparen elkaar een arm geven, waarop ze naar voren bewegen en een serie van korte danspasjes en hoge kicks laten zien. De kleding was vaak een vlinderdas, pak en hoed voor de heer en een rijkelijk versierde jurk voor de dame.

Doordat de Afrikaanse muziek en danstradities werden blootgesteld aan het publiek, vond er een wederzijdse beïnvloeding plaats met de Europese muziektraditie. De unieke ritmische nadruk van deze dansen plus vele andere ingrediënten kwamen samen om een muzieksoort op te leveren die bekend werd als jazz.

Artiesten

De beroemdste ragtime-componisten waren Scott Joplin, James Scott en Joseph Lamb.