Burlesque

Periode

1930-1960. Burlesque is echter nooit een grote stroming geweest, maar werd door sommige vrouwen gedanst als vermaak voor het mannelijke publiek. Wanneer het officieel begon is onduidelijk.

VoorbeeldenOorsprong

Van Dale, het groot woordenboek der Nederlandse taal, is kort en duidelijk: Burlesque betekent: boertig, plat of gechargeerd komisch, waarbij het grootse en verhevene geridiculiseerd wordt. Uiteraard gaat het om het tweede deel van de uitleg: gechargeerd komisch.

Basisvorm

Burlesque is geen echte swing dans, maar er wordt wel regelmatig een performance gedanst op jazz muziek. Burlesque is een mix van erotiek en ironie en komt uit de wereld van het spektakel. Spektakels waar niet alleen gezongen en gedanst werd, maar waar de dames ook aan 'efeuillage' deden: zich stuk voor stuk, beetje bij beetje, blad voor blad als het ware, van hun klederen ontdeden. Striptease dus? Nee: bij striptease is het einddoel duidelijk: totaal naakt gaan. Bij Burlesque gaan de dames (of heren) precies NIET naakt; Bij Burlesque primeert het teasen, het plagen, de suggestie. Bij Burlesque telt de manier waarop je je uitkleedt. Bij Burlesque speelt de glamourfactor vaak een belangrijke rol. Dames doen wel aan Burlesque om hun vrouwelijkheid te tonen, maar tegelijk kunnen ze met zichzelf lachen, kunnen ze zichzelf relativeren. Dat deden ze door soms fel overdreven tot karikaturaal gedrag. En dat leidde vaak tot erg humoristische acts'.