Boogie Woogie

Periode

1935-1945

VoorbeeldenOorsprong

Boogie Woogie is de dans die in de veertiger jaren door de Amerikaanse soldaten werd geïntroduceerd in Europa. De muziek waarop wordt gedanst is in de dertiger jaren ontstaan uit de blues, gospel, country en jazz.

Danspartners proberen elkaar en andere paren te overtroeven in swing, snelheid en technische uitvoering van de gedanste figuren. Het showelement, de eenheid van het dansende paar én het al improviserend inspelen op de muziek staan centraal bij de Boogie Woogie dans zoals die heden ten dagen wordt gedanst. Boogie Woogie werd oorspronkelijk gespeeld op piano en later aangepast aan gitaar. Een herhaald melodisch patroon gekenmerkt door een omhoog tempo ritme.

Basisvorm

De basistelling in de Boogie Woogie is 6 tellen. De basispas bestaat uit twee enkele passen, gevolgd door twee trippel passen. Boogie Woogie is net zoals de Jive een partnerdans, maar in tegenstelling tot de jive wordt er vanuit een open houding 'in de vloer' gedanst. Het laag-bij-de-grondse duidt aan dat we het swingen vooral uit een body lead halen. De juiste spanning zorgt ervoor dat de danspartners elkaar precies aanvoelen.

In vergelijking met Lindy Hop is Boogie Woogie iets strakker en sneller, door de kortere telling.

Artiesten

Buddy Holly, Bill Haley, Meade “Lux” Lewis, Louis Jordan, Louis Prima, The Golden Quartet etc.